El sistema immunitari. Alguns consells i productes per prevenir i combatre infeccions

El nostre sistema immunitari és una xarxa complexa de cèl·lules, teixits i òrgans que funcionen de manera conjunta, per defensar-nos dels agents patògens i de cèl·lules pròpies que es converteixen en tumorals. Quan no funciona correctament (no combat eficaçment als agents patògens), adquirim malalties infeccioses amb facilitat. Si dirigeix la seva activitat contra cèl·lules sanes del nostre organisme, parlem de malalties autoimmunitàries.

És important enfortir les defenses durant tot l'any, sobretot els mesos de tardor i hivern, quan el fred pot afavorir algunes malalties infeccioses, perquè el nostre sistema immunitari pugui combatre les infeccions amb eficàcia i siguem menys vulnerables.

Com podem enfortir les nostres defenses aquest hivern?

Portar un estil de vida saludable és fonamental per mantenir el nostre  sistema immunitari sa i fort. És recomanable:

  • Realitzar una ingesta adequada d'aliments rics en vitamines i minerals, com fruites i verdures.
  • Beure aigua suficient, per mantenir-nos hidratats.
  • Evitar la ingesta de sucres, fregits, greixos i aliments processats.
  • Fer un consum moderat d'alcohol i evitar el tabac.
  • Realitzar exercici moderat de forma regular.
  • Dormir les hores necessàries; el recomanable per a un bon descans és entre 7 i 8 hores.
  • Evitar l'estrès. Les situacions d'estrès i nerviosisme perllongat afebleixen el sistema immunològic.
  • Procurar tenir un estat anímic positiu i optimista. Els disgustos i el descoratjament fan baixar les defenses.
  • Hi ha una estreta relació entre la nostra energia, sistema immunitari i to emocional. Les persones que porten una vida sana i es mantenen ocupades, amb una visió optimista, solen tenir una salut millor que aquelles que no viuen d'aquesta manera.

A més de seguir aquests consells, hi ha una sèrie de productes, de venda en farmàcies, que ens ajuden a prevenir malalties infeccioses, ja sigui per les seves propietats antisèptiques i/o per estimular el sistema immunitari:                         

Echinacea: planta medicinal, amb activitat antivírica, antibacteriana, cicatrizant i estimulant del sistema immunitari.
 
Ungla de gat: planta medicinal que estimula el sistema immunitari.
 
Gelea reial: posseeix propietats antifúngiques (combat les infeccions per fongs), antibacterianes i immunoestimulants. Conté vitamines i minerals. És un excel·lent revitalizant, molt indicat en els canvis d'estació.
 
Pròpolis: el fabriquen les abelles, com la Gelea reial, i té propietats antisèptiques. Molt indicat per prevenir i combatre infeccions de gola.
 
Complexos vitamínics: totes les vitamines són imprescindibles. Les que més intervenen en la prevenció i curació de malalties infeccioses són les A, C i E. Mantenen en bon estat el sistema immunitari i, a més, afavoreixen un estat saludable de les mucoses, que poden ser una porta d'entrada per als agents patògens.
 
Oligoelements: l'associació Coure-Or-Plata té propietats immunoestimulants i també millora l'estat d'ànim decaigut. Molt útil per als nadons/nens i les persones grans. Hi ha altres oligoelements com el Coure i el Bismut, amb activitat antiinfecciosa.
 
Arabinogalactans: diferents espècies vegetals els contenen. L'espècie més utilitzada com a font d'aquests compostos és el Làrix (Larix occidentalis), un arbre originari d'Amèrica del Nord. Estimulen el sistema immunitari i, a diferència de la Echinacea, poden administrar-se durant diversos mesos consecutius sense cap risc.
 
Probiòtics: són bacteris i llevats simbiòtics, que col·laboren amb el sistema immunitari. Alguns produeixen substàncies que maten o limiten el creixement de bacteris patògens. Imprescindibles quan el pacient segueix un tractament amb antibiòtics. Poden contribuir a regularitzar el ritme de defecacions, sobretot quan hi ha diarrees.
 
Homeopatia: diverses soques homeopàtiques tenen propietats inmuno-estimulants, com el Sulfur i la Silicea. Altres soques actuen com a antibiòtics, com per exemple Mercurius, Allium cepa, Kalium bichromicum, Pyrogenium, etc… Encara que els medicaments homeopàtics són considerats segurs, mai cal automedicar-se. 

A la Farmàcia Dr. Lluís Balcells i Valls tenim productes de tots els tipus exposats anteriorment, que t'ajudaran a mantenir en bon estat el teu sistema immunitari i, per tant, a evitar les clàssiques infeccions com ara refredats, faringitis, angines, etc… Pregunta'ns i t'aconsellarem el producte que millor s'adapti a les teves necessitats.

 

Lluís Balcells i Valls,

Doctor en Farmàcia i especialista en teràpies naturals